Економијата на ЕУ би може да се намали и до 10 проценти

Во случај на втор бран епидемија, ситуацијата би можела да биде и многу полоша вели еврокомесарот за индустрија Бретон.

Како резултат на пандемијата на коронавирусот, економијата на Европската унија годинава би можела опадне од 5 до 10 проценти, , смета еврокомесарот за индустрија Тиери Бретон.

– Денес, сè укажува на тоа дека во Европската унија би можеле да забележиме пад на економијата од пет до 10 проценти, што би значело околу 7,5 проценти, рече Бретон во интервју за телевизијата „Франс 2″.

– Но, тоа важи денес, истакна еврокомесарот, додавајќи дека во случај на втор бран епидемија, ситуацијата би можела да се влоши.

– Се зависи од брзината на закрепнување на економијата. Се уште сме во екот на пандемијата и ќе научиме да живееме со неа неколку месеци, додаде Бретон.

Видео на денот