Едноставен рецепт и за најнеискусните: Рижото со печурки
Состојки:
1 килограм ориз
2,5 литри вода
500 грама шампињони
100 милилитри бело вино
1 главица кромид
сол
црн бибер
2 лажици путер
Подготовка:
Потребното количество на ориз, исчистете го и убаво измијте го.
Во подлабоко тенџере, ставете ја водата да зоврие.
Во тава на оган, ставете малку масло за јадење, а потоа додајте го исчистениот ориз. Пржете неколку минути, а потоа, малку по малку, во оризот додавајте од водата. Варете додека оризот не омекне. Кога оризот ќе биде сварен, тргнете ја тавата од оган и почнете со подготовката на печурките.
Во друга тава на оган, додајте го путерот и почекајте кратко да се растопи. Потоа во него додајте ги сечканите печурки и исечканиот кромид. Пржете ги состојките се додека не испари водата од печурките. Потоа, во садот додајте ги виното и зачините. Оставете ги состојките да се варат неколку минути во виното.
На крај, смесата со печурките, додајте ја во претходно сварениот ориз. Измешајте ги сите состојки и послужете.