Џонсон скептичен: Финансиските цели на КОП26 ќе бидат тешки за исполнување

Британскиот премиер, Борис Џонсон/ Фото EPA-EFE/VICKIE FLORES

Борис Џонсон стравува дека има само 60% шанса дека 100-те милијарди американски долари во климатските финансии, кои се сметаат за клучни за обезбедување амбициозен исход на самитот на КоП26, ќе бидат воспоставени само кога светските лидери ќе се сретнат во Глазгов во ноември, пренесува Гардијан.

Говорејќи во пресрет на почетокот на тридневната посета на САД, во која се надева дека ќе го „поцинкне“ напредокот кон новиот договор за климата, британскиот премиер рече дека ќе ги повика развиените земји да излезат со дополнително финансирање.

„Имаме директен однос со земјите загрозени од климата. Потребна им е поддршка од остатокот од светот, ако сакаат да ја направат транзицијата на начин како што се мора. А светот во развој бара помош од нас “, рече тој.

Запрашан дали мисли дека вкупната сума од 100 милијарди долари може да се постигне оваа недела, тој рече: „Добивањето на таа сума оваа недела ќе биде доста мачно. За тоа да биде завршено само од страна на Коп, мислам дека имаме 60 проценти шанси“.

Пред повеќе од една деценија Г7 членките на самитот во Копенхаген ветија дека ќе обезбедат 100 милијарди долари приватни и јавни финансии достапни за земјите во развој, за да им помогнат да преминат во технологии со ниско ниво на јаглерод и да се справат со екстремните временски услови.

Претседавачот на Коп26, Алок Шарма отпатува со Џонсон во САД, додека Велика Британија ги засилува дипломатските напори за да обезбеди успешен исход на самитот.

Џонсон ќе одржи низа билатерални состаноци со колегите лидери и рече дека ќе ги притисне околу темите за „јагленот, автомобилите, дрвјата и готовината“.

Видео на денот