ВИДЕО | Ристоманов: Проектот за рудникот Иловица е срам за сите власти

Костадин Ристоманов од „Здрава котлина“
Костадин Ристоманов од „Здрава котлина“ / Утрински брифинг

За нас беше очекуван исходот Вишиот управен суд да ја врати постапката на разгледување по што вчера Управниот суд ја потврди одлуката на владата за повлекување на концесијата за рудникот Иловица. По ова повторно треба да одлучува Вишиот управен суд, но постои стравување од некоја можна меѓународна арбитража. При одземањето на концесијата премиерот Заев рече дека од девет точки концесионерот исполнил само две. Оттука нема таков суд што ќе донесе одлука во полза на отворање рудник, вели Костадин Ристоманов од „Здрава котлина“.

Станува збор за плодно земјоделско земјиште кое, како што вели Ристоманов, ќе биде уништено од јаловината доколку се отвори рудникот Иловица. Во тој случај би се наталожил прав од 15 сантиметри, ќе се загади воздухот и од земјоделството нема да остане ништо.

Ристоманов вели дека добиле скратено резиме од проектот, но и дознале дека едно од најплатените работни места во потенцијалниот рудник е „комесар за иселување“.

-Кого ќе иселуваат? Сигурно не животните во околината туку жителите на околните села Иловица и Штука, вели тој.

Проследете го целиот разговор во видеото

Видео на денот