Венко Андоновски има нова книга, насловот е „Достоевски и Мекдоналдс“

Станува збор за збирка есеи, пренесени преку петте поглавја – Што е тоа бестселер, Тестирање на методот, Македонскиот роман, Македонска поезија и Рускиот роман денес. Преку овие поглавја, авторот на книгата се обидува да одгатне што се случува со книжевноста денес, кога за неа сè повеќе се зборува преку поимот „бестселер“, како и за тоа што се „Мекдоналдс“ или „ready-made“ писатели.

– Венко Андоновски и во оваа книга плени со својата висока ерудиција, со едноставноста во изразот, но и со длабоката филозофска порака упатена кон овој наш глобален свет во кој дури и уметноста станува стока за широка потрошувачка за сметка на естетското во неа,- велат од „Три“.

Од издавачката куќа „Три“ информираат дека оваа збирка есеи е напишана во препознатливиот стил на Андоновски низ кој провејува неговиот прониклив и (само)ироничен став кон работите.

– Книжевност е, значи, она што денес добро се продава како книга, вели Андоновски. И уште, според автоматизам, и, се разбира, погрешно, најпродаваната книга се смета за најдобра книга. Значи, сосема неосновано еден пазарен параметар се прогласува за естетски параметар. Замената на естетските со економски тези е дел од намерите на потрошувачкото општество кое, по секоја цена, сака и уметноста да ја претвори во стока наменета за широка трговија. Книжевноста никогаш порано не била толку трговија, колку што е денес, вели Андоновски.

 

Видео на денот