Словенија има проблем со зависниците од вакцини, плаќаат стотици евра за да се вакцинираат повеќе пати

Вакцинација во Франција
Вакцинација / Фото: EPA-EFE/Caroline Blumberg

Во Словенија, расте проблемот со луѓе кои се подготвени да вакцинираат за неколку стотици евра – и тоа не само еднаш.

Љубљанско Дело пишува дека ова се претежно луѓе со послаб финансиски статус кои се подготвени да се вакцинираат наместо со побогати „анти-вакцини“ на кои им треба потврда.

На инфективната клиника кружи приказна за зависник од Љубљана, кој наводно досега бил вакциниран 23 пати.

Новинарите на овој весник стапија во контакт со младиот човек кој досега официјално бил вакциниран четири пати. Тој тврди дека побарувачката за „замена вакцинирана“ е на власт од мај.

Растечкиот проблем ги доведува во прашање методите што се користат за одредување на идентитетот на луѓето кои се вакцинираат, пишува словенечкиот весник.

Видео на денот