Рецепт за италијанската верзија на омлет, оригинален појадок во кој ќе уживате
Фритата, италијанска верзија на омлет, се прави со зеленчук и е идеален избор за нутритивно богат утрински оброк.
За разлика од обичниот омлет, во фритатата се додава многу свеж зеленчук. Се подготвува брзо и лесно, и гарантира добар почеток на денот.
Состојки:
– 5 јајца
– 1 пиперка
– 1 морков
– 1 стебло праз
– 1 домат
– 200 грама спанаќ
– магдонос
– сол, бибер, масло
Подготовка:
При подготовка на фритата најпрво на загреано масло се пржи кромидот. Зеленчукот се сече на мали коцки.
Во изматените јајца се додава сечканиот зеленчук, спанаќот, сол и бибер.
Во загреаната тава сипете ја целата смеса. Покријте ја тавата и пржете околу пет минути. Потоа фритатата ставете ја во рерна загреана на 200 степени и запечете ја.
Кога фритатата ќе биде готова, исечете ја на триаголници.