Пред православната црква во Грачаница се појави табла со благодарност за муслиманите

грачаница црква
Натпис поставен пред црквата во Грачаница / Фото: Фејсбук

Неформална група граѓани поставила натпис со благодарност за муслиманите оти го сочувале православниот Храм на вознесението Господово во Грачаница за време на војната.

Натписот се појавил пред неколку дена, пишува Кликс.ба, а на него пишуваше: „Благодарност за сите муслимани кои ја сочуваа црквата за време на војната 1991-1995 и во сите идни денови“.

На крајот од пораката стои зборот Озрен кој се однесува на истоимената планина од каде со граната е урнато минарето на Бела џамија во Грачаница.

По овој чин жителите на Грачаница се организирале да чуваат стража околу црквата за да не се случи некој злонамерен да урне дел од храмот кој во 2013 година е прогласен за национален споменик на Босна и Херцеговина.

 

Видео на денот