2 C
Скопје

Охридскиот Регион ќе добие ДУП од државно значење за целото крајбрежје

За да се спречат активности кои негативно влијаат врз исклучителната универзална вредност на природното и културното наследство во Охридскиот Регион, во текот на оваа година Министерството за транспорт и врски ќе донесе Детален урбанистички план (ДУП) од државно значење за целото крајбрежје на Охридското Езеро со што се очекува да се решат проблемите со сите видови урбана узурпација на крајбрежјето и водите на езерото.

Новите генерални урбанистички планови за Охрид и Струга ќе бидат усогласени за да се примени Конвенцијата за заштита на светското културно и природно наследство на УНЕСКО.

Оваа одлука вчера ја донесе Владата, на која се заклучи дека отстранувањето на ризиците по Охридското Езеро и регионот согласно насоките на УНЕСКО мора да биде врвен приоритет за сите засегнати и надлежни.  

Прочитајте и...  ВО ЖИВО: Почеток на изградба на далекуводот Штип – Овче Поле

За заштита на водите и езерската флора и фауна во тек е комплетна реконструкција и целосно заокружување на колекторскиот систем долж целиот брег, вклучително и пречистителните станици, за што е формирано посебно државно јавно претпријатие Колекторски систем, и се работи на финансирање за целосна реконструкција на системот.

Во соработка со УНДП, ЕСМ и општините Охрид, Струга и Дебрца, се вршат работи за пренасочување на реката Сатеска како најголемиот загадувач на езерото, во старото корито кон реката Дрим.

 

Поврзани вести

Турција во февруарска офанзива против Даеш и ИСИС приведе 165 осомничени за тероризам

Слободен печат

Израел крои планови како да ги заштити од апсење офицерите од војната во 2014 година

Цунами од потресни снимки од ужасот во Нов Зеланд ги преплави социјалните мрежи

Слободен печат

Повторно ставена во функција модуларната болница во Клиничкиот центар

Слободен печат

Ужасен напад во Црна Гора: Насилници врежаа крст на градите на ЛГБТ лице и му ги повредија гениталиите

Слободен печат

Филипче: Во текот на овој месец ќе почне имунизацијата на населението

Слободен печат

Остави Коментар