Нова валута излегува на пазарот

Група од петнаесет западноафрикански земји усвоија нов план за лансирање на единствената валута 2027 година во саботата, откако претходниот план беше нарушен од пандемија.

Новата стратегија беше договорена од шефовите на држави на Економската заедница на западноафриканските држави (ECOWAS), рече Жан-Клод Каси Бру, претседател на Комисијата ECOWAS, на прес-конференција по самитот во Гана.

Земјите се надеваат дека единствената валута ќе помогне во зајакнувањето на трговијата и економскиот раст.

Видео на денот