На половина од птиците грабливки во Северна Африка им се заканува изумирање

Орел
Орел/ Фото EPA-EFE/CJ GUNTHER

Скоро половина од видовите птици грабливки што се гнездат во Северна Африка им се заканува изумирање, а три вида веќе се означени како регионално исчезнати, соопшти денеска Центарот на ИУЦН во Малага, цитирајќи ја првата проценка на зачуваниот статус на предаторите направена за познатата „Црвена листа“.

Три вида се класифицирани како регионално исчезнати. Црниот месојад (Aegypius monachus) и шпанскиот орел (Aquila adalberti) не е забележано да се размножуваат со децении во Северна Африка, додека темниот јастреб (Melierax metabates) е прогласен за регионално исчезнат во 2007 година.

Незаконски убиства, трговија, труење

Главните закани за опстанокот на овие предатори се нелегалното убивање и нивната трговија, како и труењето и контактот со инфраструктурата, како што се далноводите. За нив важни се и заканите од употреба на хемикалии, т.н заштитна опрема во земјоделството, губење на шумски живеалишта, агросистеми и мочуришта.

Извештајот исто така го нагласува недостатокот на податоци за предаторите, особено за нивната дистрибуција, големина и трендови на популација, се вели во соопштението, истакнувајќи дека дури 42 отсто од видовите не се свесни за движењето на популацијата.

И покрај ограничувањата на сегашното знаење за зачувување, јасно е дека итно е потребна стратегија за заштита на предаторите во Северна Африка. Ако не дејствуваме, може да дојде до регионално распаѓање на нивните популации, а можеби и голем број екосистеми во кои предаторите играат клучна улога, рече Хихем Азафзаф, координатор на научната програма на Les Amis des Oiseaux (AAO / BirdLife Tunisia ).

Птиците грабливки се клучни организми за функционирање на еколошките системи

Птиците грабливки се клучни за функционирањето на еколошките системи и обезбедуваат неколку еколошки услуги од витално значење за човековата благосостојба, како што се контрола на штетници од глодари, отстранување на мртви животински остатоци и создавање приход преку екотуризмот. Понатаму, тие се основни елементи во прехранбената мрежа, што ги прави добри показатели за здравјето на екосистемот, се вели.

Центарот за медитеранска соработка на ИУЦН (IUCN-Med) има своја главна проценка за регионалниот статус на зачувување на избраните таксономски групи, а Црвената листа на птици грабливки од Северна Африка е 14-та студија од ваков вид од формирањето на Центарот. во Малага во 2001 година.

„Оваа Црвена листа е уште еден доказ дека запирањето на загубата на биолошката разновидност во регионот бара голем поттик во наредните години за да се заштити природниот капитал за идните генерации“, рече директорот на Центарот, Антонио Троја.

Видео на денот