Милановиќ од Книн: Ја потврдуваме исправноста на нашиот пат, не сакаме да ги повредиме другите

Фото: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Вечерва во Книн, претседателот на Хрватска и врховен командант на вооружените сили, Зоран Милановиќ, им подари високи одликувања на хрватските генерали и рече дека на тој начин „се изразува исправноста на нашиот пат, а не желбата да се повредат други“.

Говорејќи на собирот по повод Денот на победата и благодарноста на татковината, Денот на хрватските ветерани и 26 годишнината од операцијата Бура, Милановиќ рече дека целта на собирот е да се радуваат на нивните успеси, а не на туѓите порази, агенцијата Хина пријавени.

“Многу крв и тешки чувства паднаа да се претвори ова во еден вид прослава. Ние сме денес тука да одликуваме некои од најдобрите меѓу вас”, рече Милановиќ.

Тој, исто така, ги подари одликувањата на Воената полиција на Хрватскиот совет за одбрана и Единицата за специјална намена ХВО „Лудвиг Павловиќ“.

Милановиќ им се заблагодари на сите што дојдоа и им честитаа на одликуваните и изрази надеж дека никој од позицијата претседател на Републиката никогаш нема да им додели такви одликувања на воените команданти, што значи дека нема да има војна.

Видео на денот