Мицкоски: ЕСМ за само три дена ќе увезе струја за 4,2 милиони евра

Рек Битола
Рек Битола/ Фото АД Електрани на Северна Македонија

„Продолжуваат во владата „хероите” со „херојските дела” во енергетиката. Нов увоз на струја и ново авансно „херојско” плаќање. За само три дена, од 5 до 7 декември, ЕСМ ќе увезе струја во вредност од околу 4,2 милиони евра“, напиша на Фејсбук лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

„За само еден месец, од 7 ноември до 7 декември, „хероите” во владата увезоа струја за точно 32.955.084€ или за повеќе од 1 милион € на ден. Доколку работеше ЕСМ како што најавуваа „хероите” во владата со трите блока во Битола и едниот блок во Осломеј, или ако трансформаторот во Битола стигнеше како што најавуваа на 1ви Ноември, овие пари немаше да се потрошат на увоз на струја. Ќе имаше повеќе за студентски оброк, за земјоделците, ќе имаше повеќе за градинки, улици, паркови и училишта“, пишува Мицкоски, кој објави и документ за претстојната набавка на струја.

„Наместо да произведуваат, увезуваат за авансни „херојски” провизии. Доаѓа денот на одговорност кога „херојските” авансни провизии ќе ви бидат претешки“, додава тој.

Видео на денот