Логар: Европската иднина на Западен Балкан е меѓу приоритетите на словенечкото претседателство со ЕУ

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom. Minister za zunanje zadeve Anze Logar.

Европската иднина на земјите од Западен Балкан и продолжување на процесот на проширување на ЕУ ќе биде еден од четирите приоритети на словенечкото претседателство со Европската унија, што денеска го презентираше министерот за надворешни работи на Словенија, Анже Логар.

Покрај состојбата во непосредното соседство на ЕУ и развојот на трансатлантските односи, меѓу приоритетите и целите на словенечкото претседателство ќе бидат зајакнување на отпорноста, закрепнување и стратешка автономија на Унијата, потоа дебата за иднината на Европа и зајакнување Европски вредности.

Логар рече дека Словенија како претседател „не може да ја занемари активната и видлива улога на ЕУ во меѓународната заедница“ и додаде дека „европската иднина на земјите од Западен Балкан и продолжувањето на процесот на проширување мора да станат стратешки интерес на Унијата“ .

„Нашиот патоказ се фокусира на социо-економското закрепнување и интеграција на Западен Балкан во различни области на европската политика, од инфраструктура, транспорт и енергетска поврзаност до истражување и иновации, декарбонизација, дигитализација и сајбер еластичност. што би сакале да го потенцираме на самитот ЕУ-Западен Балкан, кој Словенија ќе биде домаќин на есен “, рече Логар.

Презентирајќи ги приоритетите и целите, една недела пред Словенија официјално да го преземе кормилото на ЕУ, Логар рече дека претседателството со ЕУ е „можност да се зајакне интеграцијата во ЕУ и во нејзините институции и да се насочи развојот кон иновативна и креативна заедница заснована на одржлив развој “

Кога станува збор за зајакнување на отпорноста, закрепнувањето и стратешката автономија на Европската унија, Логар укажа на потребата Унијата активно да ги надгради лекциите научени за време на пандемијата. Додека ЕУ се стреми кон закрепнување што ќе ги вклучи сите сектори на економијата и сите делови од општеството што е можно поскоро, посебно внимание ќе се посвети на Механизмот за обновување и на пакетот за наплата на Унијата заснован врз транзиција кон зелени и дигитални политики.

Извор: Бета

Видео на денот