Линднер: Запленувањето на имотот на руската централна банка е добра идеја

Кристијан Линднер/ Фото EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Германскиот министер за финансии Кристијан Линднер е отворен за идејата за запленување на рускиот државен имот за да се финансира обновата на Украина, рече тој во интервју за германскиот деловен дневен весник „Ханделсблат“.

„Политички сум отворен за идејата за запленување на странски средства на руската централна банка“, рече Линднер, додавајќи дека предлозите за таа цел веќе се дискутираат меѓу економските сили на Групата седум и во Европската унија.

„Во случајот со приватните средства, мора да видиме што е законски можно“, додаде Линднер. „Мораме да го почитуваме владеењето на правото, дури и ако имаме работа со руски олигарси“.

Во врска со фискалната политика на Европската унија, Линднер посочи дека може да биде отворен за компромис за идното справување со правилата за долгот на ЕУ.

Иако не можеше да поддржи реформа со омекнување на критериумите од Мастрихт – столбот на фискалните правила на ЕУ – тој рече дека „фискалните правила треба да бидат пореални и поефективни“.

„Целта е сите економии да растат и да имаат одржливи јавни финансии. Предлагам комбинирање на покредибилен долгорочен пат до намалување на долгот со флексибилни среднорочни цели“, додаде тој.

Видео на денот