Како функционираат рестораните во Италија во услови на корона кризата? (ФОТО)

Еден од најопипливите знаци дека животот во Италија полека се враќа во нормала по 10 неделен карантин е тоа дека од понеделникот повторно може да се јаде во ресторан.

Рим, Италија / 18 мај 2020 / EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Но ваквото доживување секако се промени со кризата, на масите нема мени, а келнерите мора да земат и лични податоци од своите гости.

Рим, Италија / 18 мај 2020 / EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Пред да седнете во ресторан храната прво ќе мора да ја нарачате на интернет.

Сопствениците на рестораните се обврзани да ги запишат вашето име, телефонски број и адреса, а потоа ќе треба да одговорите и на прашањето во какви односи сте со лицата со кои седите на маса.

Рим, Италија / 18 мај 2020 /  EPA-EFE/MATTEO CORNER

Доколку делите заеднички дом, не сте обврзани да ги почитувате мерките за физичко дистанцирање. Но група колеги на пример може да биде составена од максимално четири лица и истите треба да седат дијагонално на масата.

Рим, Италија / 18 мај 2020 /  EPA-EFE/ANGELO CARCONI

– Изгледа како да се крши приватноста, но ние само ги почитуваме пропишаните епидемиски мерки кои се потребни за да го заштитиме нашето здравје, вели еден сопственик на ресторан.

Рим, Италија / 18 мај 2020 /  EPA-EFE/MATTEO CORNER

Тој додава дека податоците за гостите се користат за евентуално следење на контакти на заразени лица и истите се чуваат 30 дена.

Видео на денот