Европските држави кои имаат најдобри здравствени системи не се во состојба да се носат со пандемијата

Болниците во Европа се многу добро опремени, но тие само ги санираат последиците од епидемиите – не и причините.

Сè поголем број на болници во Европа се борат со десетици илјади пациенти заразени од коронавирусот, а кризата покажа изненадувачки парадокс- европските држави кои имаат најдобри здравствени системи и болници, не се можност да се справат си пандемијата на коронавирусот.

Епидемиолозите тврдат дека главната причина за колапсот на здравствениот систем во Италија е лошата организација во која централно место заземаат болниците, недостиг на епидемиолошкото искуство и неселективно сместување на пациентите во болниците. Екепсерти на Светската здравствена организација посочија на недостиг на единствен европски пристап во борба со пандемијата, како и задоцнетата реакција која требало да се спроведе два месеци порано. Исто така СЗО смета дека здравствените власти морале да спроведат пообемни тестирања и подобри мерки за набљудување на заболените од Ковид -19 вирусот.

Повеќето експерти тврдат дека пристапот на европските држави во борба со коронавирусот во почетокот бил несериозен и воопшто не се раководел врз основите на епидемиологијата, како што е следење на контактите на заболените, па со тоа и ширење на вирусот. Освен тоа здравствените работници во Европа немаат искуство со рационализираното давање на здравствена нега бидејќи болниците во Европа се многу добро опремени, што во оваа ситуација  се покажа како проблем.Болниците само ги санираат последиците од епидемиите но не и причините.

Прочитајте и...  Најмалку 107 лица заразени со коронавирус на миса во Франкфурт

Во здравствениот систем на европските држави, централно место зазема давањето на здравствена нега на пациентот, но епидемиите не се однесуваат на поединецот туку на заедницата. Таков модел постои во африканските држави и во некои делови на Азија, каде болниците се наменети за пациенти во најтешка состојба, додека останатите пациенти се изолираат во други објекти, нешто како теренски болници кои во моментов се прават низ државите во Европа.

Се покажа дека ниту силната мрежа на лекари од општа пракса во Европа не се доволни за ефикасна борба против пандемијата на коронавирусот.

Светските експерти сметаат дека во вакви услови, најефикасно е ангажирање на голем број здравствени работници, со помало искуство од лекарите, но кои се фокусирани на примената на мерките за контрола на епидемијата. Ваков тип на работна сила најмногу ја има во земјите во развој во кои често се спроведуваат масовни здравствени интервенции како што е вакцинацијата.

Прочитајте и...  „Исцелител“ вечерва премиерно на МРТ

Сепак останува фактот дека европските држави ги преценија своите можности, но и ја потценија способноста на новиот вирус за брзо ширење.

Прочитај повеќе

Џон Ли: Во Хонгконг се зголемува тероризмот

МИА Агенција

Сименсон: Излезот на САД од СЗО е незамислив

МИА Агенција

Зоран Рујак, археолог: И покрај обемните истражувања, постои потреба од доистражување на Цареви кули

МИА Агенција

Дали последната Штафета на младоста го навести распадот на Југославија? (ФОТО+ВИДЕО)

Слободен печат

Хан: Западен Балкан и припаѓа на Европа

МИА Агенција

Првпат ниту еден новозаразен од Ковид-19 во Косово

МИА Агенција

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Повторно раст на новозаболени од Ковид-19

МИА Агенција

Полициски час и денеска во државава

МИА Агенција

Сончево со мала облачност, попладне дожд

МИА Агенција

Кој е посилен од државата?

Чулев: СВР Струмица ги истражува донациите и дали лицата кои ги делеле ги почитувале мерките за Ковид-19

Слободен печат

Кумановци горди на двајцата доктори сограѓани беа дел од тимовите за трансплантација на срце и бубрези

Слободен печат