13 C
Скопје

Европски суд за правда: Прописите на Полска за именување на судии не се во согласност со правото на ЕУ

Европскиот суд за правда денеска пресуди дека новите прописи на Полска за именување на судија во Врховниот суд би можеле да бидат во спротивност со правото на Европска Унија.

Со пресудата се обврзува полската Влада да ги укине таквите прописи и да ги почитува начелата на независност на судот и правата на судска заштита. Пресудата претставува одговор на жалбата на поединечни полски судии.

Судиите наведоа дека според новите прописи одземено им е правотот на жалба на одлуката со која се одбиваат како кандидати за Врховниот суд за Полска.

Случајот се однесува на новиот закон со кој се регулира работата на врховното полско правосудно тело Национален правосуден совет и неговите методи за именување на судоо за Врховен суд.

Поврзани вести

Војниците на Беливук откажуваат послушност: Почнаа да откриваат сè за злосторствата на кланот

Слободен печат

Трагедија заради селфи? 20 годишно момче од Војводина се качи на вагон, го убија 25.000 волти

Слободен печат

Русковска: Во „27 април“ нема обвинети, ниту се одговара за дело тероризам

Слободен печат

Лукашенко: Белорусија разви своја „жива“ вакцина против коронавирусот

Слободен печат

Австралија нема да ги отвори границите за странци до средината на 2022 година

Слободен печат

Важна одлука: Сите туристи кои ќе се разболат од ковид за време на престојот во Црна Гора, ќе се лекуваат на товар на државата

Слободен печат

Остави Коментар