Дали шампањот може да се расипе?
Без разлика дали зборуваме за вистински шампањ, направен во регионот Шампањ во Франција, или друго пенливо вино, секогаш можете да сметате на едно или две шишиња кои ќе бидат испукани за посебни прилики со пријателите или семејството.
Иако шампањот не оди лошо по тоа што нема да стане опасен за пиење, може брзо да го изгуби својот препознатлив карактер откако ќе се отвори. Секогаш кога е можно, пијте шампањ на денот кога ќе го отворите. Секое шише собира околу пет чаши, па земете неколку пријатели и поделете шише меѓу вас.
Колку долго трае неотворениот шампањ?
Ако едно неотворено шише шампањ се чува правилно, може да трае многу долго – дури и со генерации. Ако има една година на етикетата, тоа вино може да се одлежи долго време.
Долготрајното складирање на шампањот најдобро се прави на негова страна за да не се исуши и оксидира тапата од плута, што може да го загрози вкусот. Исто така, треба да се чува на одредена температура, најдобро во визба или подрумот – помеѓу 10 и 13 степени целзиусови – и надвор од директна светлина.
Ако се чува во вашиот фрижидер, шампањот исто така може да издржи некое време, но сувоста и температурните флуктуации од отворањето и затворањето на вратата нема да го направат толку достоен за стареење. Исто така, може да ги собере мирисите од храната складирана во близина. Идеално, шампањот складиран во вашиот фрижидер треба да се конзумира во рок од шест месеци за да се обезбеди неговиот квалитет.
Тоа важи за секаков вид пенливо вино направено на традиционален метод, вклучувајќи ги и „Cremant“ и „Cava“. Пенливото вино како „Prosecco“ се прави малку поинаку и не е достојно за стареење на ист начин. Обидете се да пиете „Prosecco“ во рок од шест до дванаесет месеци од купувањето.
Колку долго трае отворениот шампањ?
Навистина се препорачува да го пиете шампањот на денот кога ќе го отворите.
Ако не планирате да го завршите вашето шише шампањ и имате намера повторно да го употребите, се препорачува да ставите капак за шампањ на шишето. Тоа ќе ви даде отприлика уште еден дополнителен ден да уживате во шишето. Нема да биде сосема исто, но сепак би требало да е прилично добро.
Како да препознаете дали шампањот е лош
Шампањот е наменет да се ужива газиран. Значи, ако ја изгубил таа текстура, тогаш не е така како што сакал создавачот. Меѓутоа, ако уживате да пиете шампањ без меурчиња, нема ништо лошо во тоа. Сè уште е многу добро направено вино, само не она што би можело да биде.
Ако вашиот шампањ ги изветрее меурчињата, се препорачува да го зачувате за готвење. Всушност, ретко останува шампањско, но би било одлично да се одглазира тавата со него или да се додаде во рижото.
На вкусот на шампањот може да влијае и несоодветното складирање. Ако шишето ја изгуби својата шумливост пред да биде отворено или има мирис или вкус кисело или мувлосано, шампањот можеби го поминал својот врв. Можеби е помалку пријатно да се пие, но нема да ви наштети.
Дали вие го допивте вашиот шампањ за време на новогодишниот дочек?