Дали Русија е пред банкрот? Финансиските проблеми на Москва напредуваат побрзо од нејзината армија

Русија Фото банкомати гужва фото принтскрин Твитер

Финансиските проблеми на Русија едноставно напредуваат побрзо од нејзината армија. Самите санкции се најмал проблем, бидејќи некои од нив се уште не се спроведени, а повеќето од нив немале време да предизвикаат никаков ефект, пишува хрватскиот портал Index.hr.

Како што велат, она што „ја уништува Русија во моментов се очекувањата“.

-Тие очекувања, освен координираната изолација на Русија, се поврзани и со воената ситуација во Украина, која не се развива како што замисли Путин. Вредноста на националната валута падна на повеќе од 100 рубли за еден долар, со што изгуби една третина од вредноста од почетокот на годината. Дури 40% од девизните резерви на Централната банка на Русија се замрзнати, што сериозно ја ограничува нејзината способност да се бори против падот на рубљата – наведува Index.hr.

Затоа Москва е принудена да воведува строги политики, како што е зголемување на референтната каматна стапка од 9,5% на 20%, тврдат тие, а Министерството за финансии им препишало на извозните компании дека мора автоматски да менуваат 80% од девизната заработка за рубли.

Голем дел од финансискиот систем на Русија е исфрлен од SWIFT, глобалната мрежа со која комуницираат повеќето финансиски институции во светот. Ова сериозно го комплицира бизнисот и ја принудува Москва да бара алтернативни, помалку безбедни канали.

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Московската берза е затворена веќе три дена. Пред затворањето, берзанскиот индекс остро падна поради острата распродажба. Затоа е донесена уредба за забрана на странците да продаваат акции, што и онака не можат да го направат бидејќи берзата е затворена.

Странските инвеститори поседуваат акции во Русија во вредност од 15 до 20 трилиони рубљи, што е приближно една третина од пазарот, пишува Индекс.

Федерацијата на европски берзи, организација која ги обединува сите берзи во Европа, го укина набљудувачкото членство на Московската берза. Одлуката е донесена едногласно, а во соопштението се изразува длабока поддршка за народот на Украина.

Некои членки, како што е Германската берза со седиште во Франкфурт, веќе забранија тргување со акции на руски компании и тргување со инвеститори од Русија.

Покрај европските берзи, САД забранија и тргување со акции и други хартии од вредност на руски компании и инвеститори од Русија.

Акциите на руските компании на лондонската берза изгубија дури 98 отсто од вредноста. Ништо подобра не е ситуацијата во Њујорк. Стотици милијарди долари испариле.

Гаспром, Сбербанк, Роснефт…иста е ситуацијата со секоја компанија, се занимаваа со нафта или финансии. Сбербанк изгуби 99,99% од својата вредност, а моменталната цена на акцијата е еден цент. Во 2022 година банката влезе со цена на акција од 16 долари. Во моментов тргувањето е блокирано, па акциите на најголемата руска банка не можат да се купат за ниту еден цент.

Фото: EPA-EFE

Европската централна банка (ЕЦБ) објави дека Сбербанк Европа, подружница на руската матична Сбербанк, наскоро ќе пропадне. Руската Сбербанк држи една третина од вкупните средства на сите банки во Русија, а нејзиниот колапс сигурно ќе го урне целиот финансиски сектор во Русија. Бидејќи сопственикот на Сбербанк во Русија е државен фонд кој во голема мера се занимава со заштеди за пензии, домино ефектот ќе ги уништи пензиите на многу Руси.

Од друга страна, колапсот на европската Сбербанк не претставува ризик за стабилноста на финансискиот систем на ЕУ. Не само што Европската Сбербанк не е важна банка во ЕУ, туку матичната Сбербанк, убедливо најголема во Русија, е само 26-та најголема банка во Европа, пишува Индекс.

Војната во Украина и санкциите наметнати на Централната банка на Русија, т.е. замрзнувањето на 40% од девизните резерви може да доведе до тоа Русија да не може да ги врати долговите. Тоа практично значи државен банкрот. Всушност, Русија веќе престана да враќа некои долгови, што е практично банкрот.

Централната банка на Русија го забрани плаќањето на купони за сопствениците на обврзници. Купонските плаќања се како камата и издавачот на обврзницата мора да плаќа одреден процент од номиналната вредност на сопственикот на обврзницата на годишно ниво, до доспевање на обврзницата, кога издавачот на обврзницата (во овој случај Русија) мора да ја врати целосната вредност на обврзницата на сопственикот на обврзницата. .

Исплатата на овие купонски плаќања ја стопираше Централната банка на Русија со цел да се запре одливот на долари од руската економија, што дополнително го влоши курсот на рубљата во однос на доларот. Странските сопственици добиваат купони во рубљи, но потоа купуваат долари и на тој начин ја намалуваат сумата на долари во Русија, а ја зголемуваат сумата на рубљи, што создава дополнителен притисок за намалување на вредноста на рубљата.

Руска банка / Фото EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Накратко, тоа е очајнички потег кој се обидува да ја запре девалвацијата на рубљата, но во исто време Русија практично престана да ги враќа долговите, т.е. банкротираше.

Се уште го враќа главниот долг, т.е. го плаќа достасаниот долг по доспевање на обврзниците но не плаќа купони. Но, договорите ЦДС (своп за неисполнување на кредити), кои ги осигуруваат инвеститорите од банкрот, покажуваат дека веројатноста е 56% Русија да престане да го враќа главниот долг, што е највисоко ниво од 2008 година, пишува Индекс.

Кредитните рејтинзи на Фич и Мудис нагло го намалија кредитниот рејтинг на Русија. Fitch од BBB + на B-, што е пад за шест позиции, што го доведе инвестицискиот рејтинг на Русија длабоко во статусот на „ѓубре“. Мудис го намали кредитниот рејтинг на Русија од Баа3 на Б3, исто така за шест позиции и во статус на „ѓубре“.

Во нивните извештаи тие наведуваат дека санкциите на ЕУ и САД со кои се забрануваат какви било трансакции со Централната банка на Русија имале поголемо влијание од претходните и ќе имаат подлабоки финансиски импликации.

Санкциите, исто така, значително ќе го намалат рускиот БДП, што ги ревидира претходните очекувања на агенциите за кредитен рејтинг за растот на рускиот БДП од 1,6%.

Во Ј.П. Морган смета дека санкциите значително ја зголемиле можноста Русија да престане да го плаќа својот надворешен јавен долг. Засега меѓународните финансиски институции се претпазливи и веројатно нема официјално да прогласат банкрот додека Русија не одбие да ги плати издадените обврзници на датумот на доспевање.

Централната банка на Русија вчера. објави дека ликвидносниот дефицит на банкарскиот сектор е 68 милијарди долари, т.е. 6,9 трилиони рубљи, додека претходниот ден беше 5,9 трилиони. Покрената е програма за репо аукција со која Централната банка на Русија се обидува да ја зачува ликвидноста на банкарскиот сектор, но моментално ја губи таа битка.

Руските банки и компании должат речиси 400 милијарди долари во странство, но и да сакаат тие долгови не можат да ги вратат поради забраната на Централната банка на Русија. Тие се принудени да не ги враќаат долговите, што технички е банкрот, објаснува Индекс.

Санкциите се прошируваат од ден на ден, а новите санкции што ги најави ЕУ сериозно ќе и наштетат на руската економија.

Списокот на компании кои престанаа да работат на рускиот пазар е подолг: Apple, Audi, AMD (чипови), Amazon, Adobe, BMW, Bolt, Boeing, Chevrolet, Cadillac, Carlsberg, Coca-Cola, Danone, Disney, Dell, Ericsson, Ford, General Motors, Harley Davidson, Intel, Jaguar, Lenovo, Maersk, Mercedes, Netflix, Nike, Nestle, Porsche, Renault, Scania, Volvo, Volkswagen и многу други.

Очигледно, финансискиот удар за Русија ќе биде огромен. Дури и да се постигнат сите воени цели во Украина, цената што Русија ќе ја плати поради војната ќе биде астрономска, а победата во оваа војна Пирова , заклучува Индекс

Видео на денот