Четири добри причини зошто треба да јадете костени
Есента веќе пристигна, а со неа и омиленото есенски деликатес, костените. Тешко е да се оддолее на нивниот мирис низ градските улици, а овој плод меѓу другото има богата хранлива и енергетска вредност и поради тоа се препорачува на децата, спортистите, бремените жени и постарите луѓе.
Смирува – Костенот е богат со минерали, витамини од Б-комплексот, како и витамините А и Ц. Тие се сочувуваат за време на варењето на костените бидејќи дебелата кора го штити нивниот плод. Костенот содржи калиум, фосфор, калциум, магнезиум, сулфур, хлор, бакар, железо и манган.
Полни со витамин Ц – Во споредба со другите јаткасти плодови, костенот се разликува по тоа што има низок процент на масти, а голем процент на скроб, дури двојно од компирот. Исто така костенот е единствено јаткасто овошје кое содржи витамин Ц. Покрај бадемите и оревите, костенот не содржи глутен.
Совршен за трудниците – Костенот е многу богат со фолна киселина која обично се наоѓа во зелениот лиснат зеленчук. Фолната киселина е неопходна за раст на клетките, синтезата на ДНК и нормална работа на нервниот систем. Внесувањето на храна богата со фолна киселина ги зголемува шансите за зачнување, а во текот на бременоста овозможува правилен развој на фетусот.
Го чува срцето – Костенот е богат извор на мононезаситени масти, како олеинска или палмитинска киселина. Монозаситените масти масти го штитат кардиоваскуларниот систем и помагаат во намалувањето на нивото на холестерол. Ја исфрла водата од организмот. Костенот помага кај бубрежните и стомачните тегоби, а може да се користи и за исфрлање на вишокот вода од организмот. Има и противвоспалителни својства, и е идеален за луѓето кои боледуваат од артритис и реума.