Револуционерно: Научниците открија која храна го зголемува ризикот од рак
Научниците од Сингапур неодамна откриле загрижувачка врска помеѓу консумирањето одредени намирници и зголемениот ризик од рак
Според британски „Мирор“, тимот научници открил дека консумирањето мрсна и слатка храна предизвикува телото да произведува соединенија кои повремено можат да ја исклучат способноста на генот којшто е клучен за сузбивање на туморот.
Во револуционерното откритие, откриено е дека метилглиоксалот има способност да ја блокира способноста на генот БРСА2 во борбата против ракот.
Водечкиот истражувач и директор на Центарот за истражување на ракот при Националниот универзитет во Сингапур, д-р Ашок Венкитараман, рекол дека метилглиоксалот го покренува уништувањето на генот БРСА2 со што се намалува неговата активност во клетките. Иако овој ефект е привремен, неговото делување може да ја спречи функцијата на БРСА2 во превенцијата на тумори. Тој објаснил дека честото консумирање ултра преработена храна богата со масти и шеќери може да доведе до зголемено генетско оштетување и зголемен ризик од рак.
– Откривме дека метилглиоксалот ја инхибира функцијата спречување на туморот на БРСА2, што на крајот предизвикува грешки во нашата ДНК кои се рани знаци за предупредување на развој на ракот – објаснил тој.
Студијата исто така забележала дека луѓето со дијабетес и преддијабетес често имаат високи нивоа на метилглиоксал. Истражувачите предупредиле дека се потребни понатамошни истражувања, затоа што студијата е спроведена на клеточните култури, а не на човечки субјекти.
Инаку, студијата била објавена во магазинот „Сел“ (Cell).