Женскиот камерен хор „Св. Злата Мегленска“ одбележува јубилеј 25 години од основањето (дополнето)

Во рамките на програмата на манифестацијата „Есенски музички свечености“ на 2 декември, со почеток во 20.30 часот, во Фоаје на Националната опера и балет, ќе се одржи концертот „Света Злата слави“, на кој Женскиот камерен хор „Св. Злата Мегленска“ ќе го одбележи јубилејот – 25 години од основањето. (Концертот беше најавен за 30 ноември, но поради вонредни околности беше откажан.)

Диригент на концертот ќе биде Летка Димовска – Полизова, а како гости ќе настапат Влатко Стефановски – гитара, како и Сања Шуплевска – виолина и Орце Ицковски – фагот, од камерниот ансамбл „Полифонија“, Давор Јордановски со аранжман и клавијатури, Васил Гарванлиев – вокал, Калина Велковска – Кали со вокал и Иван Еминовиќ на пијано. На програмата се дела од Прокопиев, Шуплевски, Скаловски, Зографски, Стојков, Лековски, Запров, Д. Имери, Д. Јордановски, Бортњански, Вебер, Грахам, Кинг и Лари Брајант.

Женскиот камерен хор „Св. Злата Мегленска“ од Скопје е формиран во 1996 година при Македонската православна црква, со благослов на Митрополитот Полошко-кумановски, г. Кирил.

Хорот „Св. Злата Мегленска“ преку своето 25-годишно континуирано работење стана хорски расадник и културен храм, каде со огромна љубов и посветеност ги стави сите хорски жанрови во функција на афирмирање на домашните автори, композитори и аранжери. Но, приоритетен предизвик е афирмирањето на првичните пројавувања на младите академски музичари, соло-пејачи и вљубеници во хорската музика.

Многу млади соло-пејачи, музичари и студенти на ФМУ – Скопје, токму со хорот „Св. Злата Мегленска“, како редовни хор-солисти го имаа првото солистичко деби, започнувајќи ја својата солистичка кариера (Ана Дурловски, Милена Арсовска, Николина Јаневска, Катерина Стојановска, Билјана Јосифов, Ирена Крстеска, Ивана Здравковска….)

Карактеристични и општо познати активности на хорот, преку истоименото Здружение, се организацијата на манифестацијата „Божик – Слава“, Велигденскиот концерт „Воскресение твое“, организацијата на првиот фестивал на византиско пеење „Јустинијан Први“, како и презентацијата на хорски дела на младите автори и поттикнување на творештвото на најмладите. Негов основач и диригент е академскиот музичар Летка Димовска – Полизова.

Во период од 25 години концертна и фестивалска дејност, хорот „Св. Злата Мегленска“ има освоено титула „Светски шампион“ во 2016 година, шест Олимписки медали, три Гран-при награди, 14 меѓународни златни медали, 11 сребрени медали, три бронзени медали и осум специјални награди.

Сите овие награди и признанија се освоени во Велика Британија, Бугарија, САД, Австралија, Германија, Франција, Италија, Словенија, Шпанија, Австрија, Шведска, Летонија, Хрватска, Португалија, Канада, Калифорнија, Чешка, Швајцарија, Русија, Ирска, а хорот настапувал во најпознатите светски катедрали, концертни сали, оперски куќи и национални музеи.

Видео на денот