УТРИНСКИ БРИФИНГ | Акику од АЕК: Половина од државата има брз интернет – Скопје ќе биде првиот град со 5Г мрежа

Јетон Акику, директор на АЕК / Утрински брифинг

Просечна брзина за фиксен интеренет т.е кабловски интернет не постои, туку ги земаме за споредба податоците од договорите што ги потпишуваат граѓаните. Приближно 24% од домаќинстватата во Македонија имаат склучено договор за 20 до 30 МБ во секунда и 21% од домаќинствата имаат склучено договор помеѓу 50 и 100 МБ, изјави за Утрински брифинг, директорот на АЕК Јетон Акику.

Според тоа повеќе од половина од државата имаат брз интернет, додава Акику.

По правилник операторот не смее да дозволи брзината да падне на 50% од рекламираната, вели Акику.

Околу 5Г мрежата Акику вели дека Скопје би бил првиот град во државата кој што ќе ја користи оваа мрежа.

Целиот разговор погледнете го во видеото

 

 

Видео на денот