Слем-серијал онлајн: „Коронаслем 9“ со македонски слемерки и слемери

Македонските слемерки Елена Пренџова, Цветанка Колева и Марија Грубор (насловна фотографија) и слемерите Игор Трпчески – Трпче и Горазд Китановски – Кени на 22 мај настапија на регионалниот онлајн слем-настан „Коронаслем 9“. Станува збор за слем-серијал што се одржува секој петок во исто време и кој во живо се стримува на Јутјуб.

Серијалот го организира повеќекратниот хрватски национален слем-победник Дино Тременс, кој секоја недела претставува по неколку слем-имиња од екс-ју регионот. По претставувањето на хрватските, српските и словенечките слемерки и слемери, деветтата епизода од серијалот беше посветена на најпретставителните македонски слемерки и слемери.

Елена Пренџова е една од водечките слемерки во земјава, првенката на слемот во Македонија и соорганизаторка на националниот слем, што секоја година се одржува во Прилеп. На тој настан се избира националниот претставник, кој секоја година ја претставува Македонија на Европското слем-првенство. Игор Трпче е организатор на националниот слем и двократен негов победник.

Прочитајте и...  Програмски содржини: Националната галерија ја прилагоди годишната програма

Марија Грубор беше македонска претставничка на Европскиот слем за 2018 година, а Колева на натпреварувачките слемови освојува први и втори места, а кога не настапува, е една од членките на слем-жирито. Горазд Кени е млад слемер во најава со маркантни настапи и изграден стил под влијание на најсовремените текови на рапот и перформативната поезија.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 32, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 23-25 мај 2020)

Прочитај повеќе

Програмски содржини: Националната галерија ја прилагоди годишната програма

Тони Димков

Книжевен превод: Девет приказни за далматинските „галеби“

Тони Димков

Збирка раскази: „Не правете им сенка на гробовите“ од Дијана Петрова

Тони Димков

Издание на „Арс либрис“: „Курвински хроники“ од Александар Русјаков

Тони Димков

Публицистика: Галерија на успешни македонски иселеници во книгата „Патот на успехот“

Тони Димков

Ликовна изложба во „Ко-Ра“: Колоритна фасцинација од македонскиот пејзаж

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Ново издание од „Макавеј“: Поетската книга „Од исто тесто“ носи стихови за смртта и надежта

Тони Димков

Мали камерни состави: Jубилеен концерт на виолинистката Пламенка Трајковска

Тони Димков

Интервју со Крсте Роџевски: Ми недостига стариот звук, оти во него има ем наивност ем интензитет

Тони Димков

Разговор со Марија Зафирова: „Училница“ е онлајн простор создаден со шарм, љубов, волја и знаење

Тони Димков

Онлајн предавање: „Локомотива“ открива „Други простори“

Тони Димков

Скопско лето: Програмата почнува, строго ќе се почитуваат протоколите

Тони Димков