Сакате да пробате нешто ново, а познато? За вас денес рецепт за „Лемингтон“ колач
Сите сме пробале класичен пандишпан колач. Дали направен со афионово семе, дали трилече, дали со чоколаден прелив, било каква верзија на овој колач ни е познат на вкус, затоа што е едноставен за правење и ни го инспирира непцето.
За денес ќе ви препорачаме нешто од австралиско тло. Колачот „Лемингтон“ е спој на четири вкусни нешта – меко сунѓересто тесто, џем од овошје, чоколада и кокосови трошки.
Приказната за потеклото на овој колач води до лордот Lamington и неговата желба за ваков колач при посета на Австралија. Првпат се споменува ова име во новинска рубрика за храна во 1900 година. Од тогаш, во Австралија и Нов Зеланд овој колач доживува експанзија.
Па, еве ви и вам инспирација за денешниот десерт.
Потребни состојки:
за тестото:
- 3 јајца
- 200 гр шеќер
- 300 гр брашно
- 150 гр стопен путер
- 1 прашок за печиво
- 100 мл млеко
- Малку сол
за чоколадниот прелив
- 130 гр путер
- 200 гр темна чоколада
- 150 мл млеко
- 50 гр шеќер
Дополнително ќе ви треба џем од овошје по ваш избор – јагода, вишна, малина… И секако, кокосови трошки.
Подготовка:
Се одвојуваат белките од жолчките. Посебно се матат белките со половина од шеќерот, а посебно жолчките со остатокот од шеќерот. Потоа со спатула нежно спојте ги двете смеси и додадете го стопениот путер, половина од брашното со промешан прашок за печиво во него, солта и млекото. Мешајте и додавајте го постепено остатокот од брашното.
Печете 25 -35 минути на 180 степени, додека не забележите како колачот се одвојува од рабовите на тавчето. Најдобро е да печете во четвртасто тавче.
Чоколадата растопете ја со путерот на пареа, додадете млеко и на крај шеќерот. Штом почнат состојките убаво да се соединуваат, тргнете ги од пареа.
Бисквит тестото откако е добро оладено, сечете го на коцки. Можете да го лепите коцка со коцка со џем по избор и така да ги валкате прво во чоколадниот прелив, а потоа во кокосови трошки.
Уживајте!