Регенератор пред шампон: Да или не?

Инстаграм

Дали некогаш сте пробале обратно миење на косата?

Доколку не сте го пробале ова порано, сигурно барем  сте слушнале совети  колку е добра нега за косата. Жените кои го испробале ова, истакнуваат дека косата ќе биде значајно помека при допир, сјајна и блескава.

Повеќето од нас прво користат шампон, а потоа и регенератор, и тоа нас ни е навика и убава рутина скоро низ цел живот. Сепак, ако имате проблем со масна и тенка коса, редоследната замена на користење на производите доведува до одредени бенефиции. Тоа се вика “reverse hair washing”, а за да ја сфатиме најдобро, не би било лошо да се присетиме на основните функции на шампонот и регенераторот.

Шампонот служи да ја исчисти косата, посебно коренот од супстанции како вишок маснотии, акумулација на производи и мртви клетки на кожата. Регенераторот, од  друга страна, ја храни и измазнува косата и ја заклучува влагата во внатрешноста на косата. Обратното перење на вашата коса и ја дава потребната хидратација и исхрана од регенераторот, но нема да ја отежне, затоа што ќе се испере со шампон потоа. „Reverse hair washing”, им дава предност на оние со масна и тенка коса, на оние кои им треба освежување во однос на негата на коса, но нема причина да го пробаат и останатите типови коса.

За да оваа постапка има ефект, најдобро е да изберете лесен балсам со ниска маслена текстура, кои нема да ја отежнуваат косата. Најдобри регенератори за овој вид на перење на коса се оние кои се користат и како leave-in прозиводи.

 

Видео на денот