Рецепт за похувани пиперки полнети со сирење, најубавата летна вечера
Лето е, а пазарите изобилуваат со свеж зеленчук во сите бои и вкусови. Меѓу нив, како омилен зеленчук на македонската трпеза, се издвојуваат пиперките, и тоа во сите варијанти.
Затоа, денеска ви предлагаме рецепт за најубавата летна вечера – похувани пиперки полнети со сирење. Откако ќе ги пробате, постојано ќе ги правите!
Состојки:
– 10 црвени пиперки
– 150 грама ситно сирење
– 1 лажица семе од сусам
– 2 јајца
– 1 чаша (од 200 милилитри) брашно
– 1 шолја презла
Подготовка:
Испечете ги пиперките во рерна и изладете ги во покриен сад. Кога ќе се изладат, излупете ги и извадете ги семките.
Наполнете ги со сирење измешано со сусам.
Јајцата изматете и посолете ги.
Полнетите пиперки валкајте ги во брашното, па во изматените јајца, а потоа во презлата. Пржете ги во длабоко масло, по неколку минути од двете страни додека не поруменат.