Периодот на Скопскиот џез-фестивал секогаш е празник

Јакоб Бро квартет / Фотографија: Татјана Ранташа

Периодот кога се случува Скопскиот џез-фестивал секогаш бил чувствуван како празник на музиката во Скопје. Ковид-кризата успеа да го намали бројот на присутната публика, но не и дигнитетот и реномето на најзначајниот музички настан во Скопје.

Со високи стандарди и строги начела Скопје џез-фестивал од 20 до 24 октомври се одржува во јубилејното 40-то издание.

Покрај врвните изведувачи што настапуваат на сцената, празникот ќе биде дополнет и со наградата за најдобар млад македонски џез-музичар, што Скопскиот џез-фестивал ја доделува веќе петта година.

Филип Букршлиев

Годинава наградата ќе оди во рацете на извонредно талентираниот скопски гитарист, композитор и импровизатор Филип Букршлиев. Наградата ќе му биде врачена в недела, во рамките на последниот фестивалски ден, во 17 часот во МКЦ – Кино „Фросина“.

Тања Џанули трио / Фотографија: Татјана Ранташа
Матс Густафсон / Фотографија: Татјана Ранташа
Линда Меј Хан О / Фотографија: Татјана Ранташа

(Текстот и фотографиите се објавени во „Културен печат“ број 102, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ на 23-24 октомври 2021)

Видео на денот