Новиот календар на Скопскиот џез-фестивал ќе биде промовиран со џез-матине

Календарите на Скопскиот џез-фестивал со текот на годините стекнаа статус на култна реликвија, која секој посетител на фестивалот сака да ја има во својата колекција.

Дизајнерски и графички календарите се изработуваат на врвно професионално ниво, а словенечкиот и светски фотограф Жига Коритник, повеќе од 25 години во октомври доаѓа во Скопје со специјална мисија – да изработи што е можно подобри фотографии со учесниците на фестивалот, кои ќе бидат употребени во календарот.

Промоцијата на календарите за 2022 година ќе се одржи со џез-матине на 29 јануари, во 13 часот, во „Макка бар“ (бул. Св. Климент Охридски 60). На настанот ќе настапи триото на џез-гитаристот Филип Букршлиев, актуелен добитник на наградата Најдобар млад џез-музичар во Македонија.

Филип Букршлиев / Фотографија: Татјана Ранташа

Во составот на триото се Андреа Мирческа на контрабас и Славчо Коцев на тапани. Влезот на настанот е слободен, а календарите може да се подигнат бесплатно по принципот „прв дојден – прв услужен“.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 114, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ на 29-30 јануари 2022)

Видео на денот