Нивото на шеќер во крвта влијае на покачување на тежината

Unsplash
Unsplash

Ако долго време се обидувавте да изгубите неколку килограми, и ги следите сите правила, но поради некоја причина не успеете, проблемот може да биде во нивото на шеќер во крвта, тврдат експертите.

Неодамна била спроведена студија на колеџот „King’s“ во Лондон, која покажа дека луѓето чие ниво на шеќер во крвта нагло паѓа, внесуваат околу 312 калории на ден повеќе од другите, што не работи многу, но за една година може значително да влијае на зголемувањето на телесната тежина.

Во споменатата студија беа проучени податоците на 1.070 луѓе, за кои авторите на студијата избрале што ќе јадат за појадок секој ден, додека ручекот и вечерата ги избраа самите.

Учесниците носеле уреди кои го следат нивото на гликоза во крвта и сите јадеа мафини за појадок, кои содржеа ист број калории, но се разликуваа во нивото на јаглехидрати, протеини, масти и растителни влакна.

Исто така, им била следена вредноста на глукозата во крвта наутро на празен стомак, како и за нејзината основна вредност.

Учесниците исто така дневно снимале што консумираат, како и кога се чувствувале гладни. Се испоставило дека оние на кои нагло им опаднал шеќерот во крвта биле просечно девет проценти погладни од другите, па би јаделе просечно 312 дополнителни калории на ден, што заедно за една година одговара на дури десет килограми плус на телесната тежина кај едно лице.

„Покажавме дека ненадејниот пад на шеќерот влијае на чувството на глад и внесот на калории повеќе од просечното ниво на шеќер во крвта“, изјавила докторката Сара Бери од колеџот „King’s“ за „The Sun“, истакнувајќи дека „кога станува збор за диета или пост, тоа треба да испита како работи нашиот метаболизам“.

Откритието дека падот на шеќерот има толку големо влијание врз гладот ​​и апетитот може да им помогне на луѓето полесно да ја следат и контролираат телесната тежина и да го подобрат своето здравје и исхрана на долг рок.

Видео на денот