Нинова: Северна Македонија нема да влезе во ЕУ ако ја избрише историјата на Бугарија

Корнелија Нинова од БСП / EPA/BORISLAV TROSHEV

Лидерката на бугарската Социјалистичка партија, Корнелија Нинова изјави дека додека таа преговарала за влада, Северна Македонија нема да влезе во Европската Унија „доколку ја избрише историјата на Бугарија“, пишува БГНЕС.

Имаме волја да формираме влада и да обезбедиме мнозинство кое уште во првите денови ќе го усвои буџетот и ќе ги придвижи сите мерки за помош на луѓето и бизнисите, вели Нинова.

Според неа, приоритената задача е да се направи се што е можно да се формира редовна влада.

Се плашам дека ќе има некои многу спорни прашања во овие преговори и јас сум пречка за нивно решавање. Тие знаат дека додека јас преговарам за влада, Северна Македонија нема да влезе во Европската Унија ако ја избрише историјата на Бугарија, другото е мојот став за родовата идеологија, не се посветува доволно внимание на оваа тема, но ве предупредувам – наредните месеци ќе бидат тест за овие две теми, тврди Нинова.

Видео на денот