На здравје за убава Нова Година: Зошто специјалните пригоди ги наздравуваме со шампањ?
Можете ли да верувате дека е скоро новогодишната ноќ? Пред тоа да ве натера повторно да помислите на вашите планови и надежи за 2022 година, размислете за оваа идеја: зошто милиони луѓе ширум светот држат чаша шампањ за да наздрават за доаѓањето на Новата година кога часовникот отчукува полноќ на 1 јануари?
31-ви декември е Националниот ден на шампањот, па, има ли подобро време да ги научите работите на овој значаен пијалок од блескави прилики? Бидете подготвени за новогодишната забава и цела година со настани вредни за прослава.
Како започна традицијата?
Потеклото на кревањето чаша шампањ како наздравување за добро здравје и добра Нова Година датира од Франција од 5 век, кога првата света причест на кралот Кловис како крал вклучувала локално вино од регионот Шампањ. Но шампањот во текот на овој век не е навистина шампанско. Всушност, меурите се појавуваат дури во средината на 1600-тите.
Зошто шампањот е поврзан со прославата?
Во средината на 1800-тите, шампањот стана популарен меѓу француските кралски членови. И оние што ја преживеаја Француската револуција ја прославија својата победа со шампањ. Како што цената на шампањот се намалуваше, повеќе просечни членови на општеството можеа да си го дозволат, но сепак не беше доволно прифатлив за да уживаат секој ден. Наместо тоа, луѓето би купиле шише шампанско за да прослават посебна пригода.
Со текот на времето, шампанскиот пијалок станува сè попристапен, но сепак нашироко се користи за славење.
Која е разликата помеѓу шампањ и пенливо вино?
Ова прашање мачи многумина кои планираат забави: Дали има разлика помеѓу шампањ и пенливо вино? И дали гостите на мојата новогодишна забава знаат?
Една главна причина за разликата е тоа што францускиот закон наложува дека вистинскиот шампањ може да се прави само во регионот Шампањ во Франција, како што е утврдено од „Appellation d’origins Controlée“ во 1936 година.
Специфичното грозје што се користи за создавање на овие вина со суви, светли, минерални вкусови мора да се придржуваат до ограничен избор. Грозјето кое најчесто се користи во шампањ е Шардоне, Пино Меуниер и Пино Ноар, а понекогаш производителите исто така користат Пино Блан, Пино Грис и Петит Меслие.
Размислете за шампањот како еден специфичен, висококвалитетен вид на пенливо вино. Но запомнете – пенливото вино не е секогаш шампањ.
Може да наидете на слични профили на вкус и грозје во пенливи вина кои не се од регионот на Шампањ, но технички не се шампањ. Не срамете се да признаете дека можеби повеќе ги сакате другите пенливи вина, како што се шампанските верзии како Брут и Розе. Проверете ги и другите пенливи вина:
- Кава – од Шпанија
- Prosecco – од Италија
- Сект — од Германија
Затоа, како што се приближува овој новогодишен празник, земете си шише шампањ, или било кое пенливо вино, и наздравете за прекрасна Нова 2022 Година.
На здравје!