Косовската полиција постави контејнери во близина на преминот Јариње, граѓаните вознемирени, сметаат дека е провокација

Во текот на денот, припадниците на косовската полиција поставија десетина контејнери во близина на преминот Јариње, кои се уште пристигнуваа во текот на денот. Тамошната српска заедница се сомнева дека намерата на Приштина е од денеска да воведе реципроцитет и да се забрани влез во северниот српски дел на Косово на сите автомобили со српски регистарски таблички.

Голем број припадници на косовската полиција, кои вчера беа на преминот Јариње, не дозволуваат запирање на патнички автомобили, а забележливо е, како што објави порталот Косово онлајн, поголемо присуство на загрижени граѓани од северот на Косово кои се насобрале во близина на Јариње, откако се шпекулираше дека косовската гранична полиција монтира дополнителни монтажни контејнери.

Според претседателот Лепосавиќ Зоран Тодиќ, граѓаните на Лепосавиќ, но и на целиот север, се вознемирени поради овие настани. Тој нагласи дека во текот на денот добил прашања од неколку граѓани во врска со некои контејнери што ги поставувале припадниците на косовската полиција.

– Немаме одговори од косовската полиција за што станува збор.
Овие потези ја дестабилизираат ситуацијата само неколку дена по посетата на Мирослав Лајчак на ово дел од Косово . Ги повикувам граѓаните да бидат воздржани и да не станат жртви на провокации, а ние внимателно ќе ја анализираме новата ситуација – изјави Тодиќ за Косово онлајн.

Видео на денот