Колку е лошо да пиете кафе на празен желудник? Одговорот би можел да ве изненади

Кафе
Фото: Pexels

Ако не сте тип на личност кој редовно појадува, но не можете да замислите подобар почеток на денот отколку со шолја омилено кафе, не грижете се. Пиењето кафе на празен желудник не е лошо само по себе. Еве кога се појавува проблемот.

Постојат многу придобивки поврзани со консумирањето кафе кога е во прашање гастроинтестиналниот тракт, тврди гастроентерологот д-р Сунана Сохи.

„Кафето влијае на нивото на желудочната киселина на повеќе начини. Како резултат на тоа, некои луѓе може да се соочат со проблеми, на пр. диспепсија, што е во основа пречка во варењето. Но, таа може лесно да се реши со избегнување на кофеин или, можеби, уживање во шолја од омилениот пијалак со храната“, вели Сохи.

Самото кафе е кисел пијалак. Кофеинот го стимулира производството на хормонот гастрин, кој е одговорен за производство на стомачна киселина. Иако ова спој помага во покренувањето на процесот на варење, тој исто така ја зголемува киселоста во желудникот. Конечно, фенолите, кои се наоѓаат во кафето, исто така придонесуваат за нивото на киселоста на цревата, пишува „Ординација.хр“.

Што се случува кога желудникот е погоден од киселина?

„Кафето има пХ вредност од околу 5, додека нашата стомачна киселина има пХ од околу 2, што ја прави покисела. Како резултат на тоа, нашиот желудник, кој исто така е исполнет со слуз што го штити, би требало да ја издржи киселината предизвикана од пиењето кафе“, објасни гастроентерологот д-р Суприја Рао од Бостон.

Меѓутоа, сето тоа навистина зависи од пациентот.

„Сè што јадете предизвикува производство на желудочната киселина, но кафето произведува повеќе. Значи, ако чувствувате надуеност или имате болки во горниот дел на стомакот и мачнина откако сте испиле кафе на празен желудник, имате проблем со тоа“, објаснила Сохи.

Оваа теорија е потврдена со неколку студии, вклучително и една објавена во „Медицинската библиотека“ (Library of Medicine).  Конкретно, според истражувањата, кафето може да придонесе за опуштање на долниот езофагеален сфинктер, дозволувајќи ѝ на храната да избега во хранопроводникот и да предизвика киселина и ждригавица.

Едноставно, пиењето кафе на празен желудник го зголемува производството на стомачна киселина. Поголемите количества течност не предизвикуваат никакви проблеми за многу луѓе, но за некои може да предизвикаат непријатност. Доколку спаѓате во таа група, но не можете да се откажете од првиот утрински кофеински пијалок, обидете се да уживате во него со залак храна, која во тој случај служи како амортизер.

Различни зрна различни реакции?

Со оглед на тоа што е докажано дека стимулансот придонесува за повисоки нивоа на производство на желудочна киселина, шолја кафе без кофеин ќе биде подобар избор бидејќи доведува до помали количини на гастроинтестинална течност.

„Изборот на темно зрно наместо светло би можело да му помогне на вашиот стомак, бидејќи има помала киселост. Процесот на печење на потемните грав е долг, па губат многу киселина“, објасни Рао.

Ладното пиво е исто така опција со пониска киселост, барем според истражувачите од Универзитетот Томас Џеферсон.

„Ладно варените кафиња на сите три температури на печење беа малку помалку кисели од топлите кафиња. Како што се зголемувала температурата на печењето, вкупната киселост (ТА) на сите кафиња се намалувала. Со зголемување на температурата на печењето, забележано е дека зголемувањето на разликите во TA помеѓу ладното и топлото кафе малку се зголемува, што покажува дека печењето влијае на процесите на екстракција“, се вели во студијата.

Ако почувствувате горушица откако ќе пиете кафе на празен стомак, изборот на сосема поинаков пијалок со кофеин може да биде вашата најдобра опција. Зелениот чај и црниот чај исто така имаат многу придобивки. Тие содржат помалку кофеин, па затоа се помалку кисели.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот