Адитивите во храната поврзани со дијабетес? Научниците забележале нешто загрижувачко

Фото: Пекселс/ pavel-danilyuk

Неколку емулгатори, адитиви во индустриски произведената храна, вклучително и карагенан, трикалиум фосфат и гуар за џвакање, се поврзани со зголемен ризик од дијабетес тип 2. Ова се резултатите од големото истражување на тим француски научници.

Истражувањето, чии резултати беа објавени во „The Lancet Diabetes & Endocrinology“, беше спроведено со податоци на 104.139 возрасни лица, кои биле следени од 1 мај 2009 година до 26 април 2023 година. Од учесниците, 79 отсто биле жени, а просечната возраст на испитаниците била 42,7 години.

Внесот во исхраната се проценувал на секои 6 месеци со помош на тридневен тест, а изложеноста на адитиви била одредена со помош на податоци за составот на храната и повремени лабораториски тестови.

– Како заклучок, оваа студија ги истакнува позитивните врски помеѓу различните емулгатори и зголемениот ризик од дијабетес тип 2 кај значителен дел од француските субјекти. Овие наоди го обезбедуваат првиот епидемиолошки поглед на потенцијалното влијание врз развојот на дијабетес тип 2 на емулгатори кои се сеприсутни во западната исхрана и секојдневно ги консумираат милиони деца и возрасни ширум светот. Потребни се дополнителни студии и претклинички експерименти за да се зајакне овој доказ. Доколку бидат потврдени, тие би можеле да доведат до промена на регулацијата на емулгаторите во прехранбената индустрија заради заштита на потрошувачите – се наведува во студијата.

Резултатите од истражувањето ја разбрануваа јавноста, па многу научници кои немаат врска со студијата ги објавија овие резултати.

– Овој вид на голема епидемиолошка студија е клучен дел од научниот процес. Сепак, овие студии не можат да докажат дека емулгаторите предизвикуваат дијабетес тип 2. Тоа е затоа што производите што содржат емулгатори обично содржат други лоши состојки, а одвојувањето на секое соединение е голем предизвик. Овој тип на студии е важен за идните, поконтролирани клинички истражувања – рече д-р Сара Бери од Кралскиот колеџ во Лондон за „Science Media Centre“.

Постојат докази дека исхраната богата со вид на храна која содржи емулгатори, додава таа, е поврзана со полошо здравје, па исклучувањето на оваа храна е здрав избор.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот