Tag : дијабетес

Здравје Магазин

Истражување покажа кој тип дијабетес е пофатален во комбинација со коронавирусот

Слободен печат
Луѓето со дијабетес тип 1 имаат поголема веројатност да починат од ковид-19 од оние со тип 2, според истражувањето на британската Национална здравствена служба (НХС),...
Здравје Магазин Магазин слајдер

Препознајте ги симптомите на дијабетес кај децата

Слободен печат
Имунолошкиот систем го штити човекот од вируси и бактерии. Но, некои поединци имаат имунолошки систем кој не функционира најдобро, како во случајот на дијабетес кај...
Здравје Магазин Магазин слајдер

Лекарите го открија најраниот симптом на дијабетес: Ова е јасен знак дека шеќерот го уништува телото

Слободен печат
Ако овој симптом се забележи навреме, дијабетесот може да се држи под контрола. Симптоми на дијабетес тип 2 вклучуваат замор, необјасниво губење на тежината и...
Жена Здравје Магазин Магазин слајдер

Дијабетесот, децата, гојазните и коронавирусот: Разговор со д-р Искра Битоска

Јасмина Кантарџиева Димков
Гојазните луѓе, како и луѓето со дијабетес, треба строго да се придржуваат до сите превентивни мерки кои се препорачани од СЗО, односно од Министерството за...
Здравје Магазин Магазин слајдер

Работи што мора дијабетичарите да ги прават за време на пандемијата

Слободен печат
Шеќерната болест значи група на метаболички нарушувања чија основна карактеристика е хипергликемијата, односно зголемено ниво на гликоза/шеќер во крвта. Во лекувањето на дијабетесот, особено место...
Вести Македонија

Препораки за справување со коронавирусот за лицата со дијабетес

Слободен печат
Лицата со дијабетес може да имаат тешки симптоми и компликации во тек на инфекцијата со Ковид 19, но доколку дијабетесот е добро контролиран, тогаш ризикот...
Здравје Магазин

Коронавирус и дијабетес, може да предизвика посериозни компликации

Слободен печат
Коронавирусот (ковид-19) предизвикува инфекција на респираторниот тракт, а клиничката слика може да се движи од благи респираторни симптоми (на пример, течење на носот) до сериозни симптоми, вклучувајќи...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

ВНИМАВАЈТЕ! Лажни доктори рекламираат додатоци за храна како лекови за дијабетес и никој ништо не презема

Мими Шушлеска Петкова
„Секој дијабетичар скапува одвнатре и умира во агонија, спасете се себе си и вашите најблиски“, вака почнува рекламата за препарат кој на интернет се претставува...
Здравје Магазин

Кога да реагирате? Препознајте ги симптомите на дијабетес кај децата

Слободен печат
Имунолошкиот систем го штити човекот од вируси и бактерии. Но, некои поединци имаат имунолошки систем кој не функционира најдобро, како во случајот на дијабетес кај...
Здравје Магазин

Не ги иг­но­ри­рајте! Скри­е­ни сим­пто­ми што ука­жу­ва­ат на зго­ле­ме­но ни­во на ше­ќер во крвта

Слободен печат
Ше­ќер­на бо­лест или ди­ја­бе­тес е на­ру­шу­ва­ње на ни­во­то на ше­ќе­рот во крв­та и еден од по­го­ле­ми­те и при­лич­но чест здрав­ствен проб­лем. По­ра­ди про­ме­ни­те на на­чи­нот...