Како торта: Рецепт за вкусни крофни кои мирисаат на есен

Фото: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Есента мириса на крофни со јаболка, во кои се додава нефилтриран сок од јаболко. Мирисни, полни со вкус и текстура налик на торта, американските крофни од јаболковина – Сајдер (Cider) не се печат во врело масло, туку во рерна.

За подготовка се користат калапи за крофни, но понекогаш се заменуваат со калапи за мафини. И додека надвор од Америка сајдер е синоним за пенлив алкохолен пијалок, оној што се користи во американските крофни не содржи алкохол или меурчиња. Нефилтрираниот сок од јаболко понекогаш се вари за да се разреди, бидејќи така крофните имаат пораскошен вкус – доколку се одлучите за оваа варијанта, можете да ја намалите количината на шеќер за да не бидат премногу слатки.

Состојки:

• 225 г брашно
• 1 и ¼ лажичка прашок за пециво
• ¾ лажичка сол
• 2 лажички цимет
• ½ лажичка морско оревче
• 225 г путер
• 165 г светло-кафеав шеќер
• 150 г шеќер
• 2 големи јајца
• 1 лажичка екстракт од ванила
• 120 мл јаболков јаболков (без алкохолен, негазиран)

Подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Лесно подмачкајте 2 калапи за по 6 крофни (ако немате калап за крофни, можете да употребите и калап за мафини за 12 парчиња).
2. Во сад со средна големина просејте ги брашното, прашокот за пециво, солта, 1 лажичка цимет и морското оревче и измешајте да се соединат.
3. Во садот со миксер (со додаток за лопатка), измешајте 140 грама путер, кафеав шеќер и 50 г шеќер на средна брзина додека не станат светли и меки, 3 до 4 минути.
4. Додадете ги јајцата (едно по едно) и мешајте додека не се соединат добро по секое додавање, стругајќи го садот по потреба. Измешајте го екстрактот од ванила.
5. Додадете ја смесата со брашно и матете на мала брзина додека не се соедини со смесата. Додека миксерот работи, додајте го јаболковиот сок со бавен, рамномерен тек, мешајќи да се соедини.
6. Подготвените калапи за крофни наполнете ги со смесата околу две третини. Печете додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста, 12 до 15 минути. Превртете ги калапите на половина од печењето. Ако правите мафини, тестото поделете го рамномерно помеѓу подготвените тави и печете ги 15 до 20 минути, вртејќи ги на половина од печењето.
7. Измешајте ги преостанатите 100 грама шеќер и 1 лажичка цимет. Во посебен сад стопете ги преостанатите 6 лажици путер во микробранова печка. Оставете ги крофните да се изладат 5 минути по печењето, а потоа извадете ги од калапот, премачкајте ги со растопен путер и уште топли валкајте ги во цимет и шеќер. Послужете веднаш или оставете да се излади на собна температура.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот