Излезе „Културен печат“ број 129 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 129, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ (21-22.05.2022), во својот стандарден формат на осум страници го отвораме со панорами од ретроспективната изложба на Димитар Кондовски во Даут-пашин амам, а меѓу содржините од областа на уметноста и културните настани има:

– интервју со историчарот на уметност Емил Алексиев: Димитар Кондовски остави неизбришлив, длабок и траен белег во времето

– разговор со Тина Иванова, директорка на НУ Филхармонија: Крајниот резултат даде магија

– македонската публика за првпат ќе има прилика на два концерта да ужива во безвременскиот и магичен звук на „Дед кен денс“ (Dead Can Dance)

– во пресрет на Оф-фест 2022, „СЏФ Рекордс“ го промовираше деби-изданието на Пијан Славеј

– фузија од три уметности се случи на скверот „Јас и ти“ со мултимедијалниот перформанс „Триптих“, проникнат низ мислата на Горан Стефановски

– танчарката и кореограф Ивана Балабанова изминатиов период имаше интензивно претставување на два свои перформанси надвор од државата

– македонскиот поет, критичар, есеист, Санде Стојчевски одбележа 50 години творештво

– издаваштвото „Дијалог“ ја објави најновата, триесет и петтa стихозбирка на Ристо Лазаров со наслов „Чинук“

– средба со поетесата Ирена Павлова Де Одорико: Чинот на пишување како растајнување

– „ПНВ Публикации“ ја промовираше збирката раскази „Луѓенца“ од Лилјана Пандева

– силен израз на драмскиот аматеризам – на 23 мај почнува 59. ДАФ во Кочани.

Видео на денот