Хуманитарци во акција: Ана и Владе Дивац за „Жените на Бар“

Ана и Владе Дивац/ Фото: Вијести

Прославениот кошаркар со неговата сопруга, преку својата хуманитарна фондација, со години помагаат различни иницијативи и социјално загрозени луѓе на просторите на некогашна Југославија

Минатата недела, на локацијата на плажата Алмара во Луштица, кај Тиват, фондациите „Моханџи“ и „Ана и Владе Дивац“ организираа хуманитарна вечер за дружење со светски познатиот индиски гуру Моханџи, кој ја користи техниката „Свесно танцување“ како специфична форма на медитација при движење. Со неа се постигнува духовна и физичка рамнотежа. Секој продаден билет за овој настан, по цена од 50 евра, беше донација за народната кујна во Бар која ја води локалната невладина организација „Жените од Бар готват со своите срца“.

„Мојата сопруга Ана разговараше со ‘Жените од Бар’ и пресреќни сме што постојат таквите луѓе. Ова е можност да им помогнеме на овие прекрасни луѓе да истрајат во своите благородни намери “, вели прославениот југословенски и српски кошаркар Владе Дивац, кој заедно со сопругата Ана е на чело на Фондацијата „Ана и Владе Дивац“.

Двајцата, заедно со своите пријатели и деловни партнери, веќе четиринаесет години интензивно се занимаваат со хуманитарна работа и општествено одговорни активности.

„’Жените од Бар’ се најдобриот пример дека најважно е да имаме разбирање за луѓето околу нас, да имаме добро срце, а потоа да ги најдеме средствата и сè друго. ‘Жените од Бар’ хранат 100 деца и 150 возрасни лица дневно само во нивниот град и мислам дека сите треба да се придвижиме, бидејќи никој не треба да биде гладен околу нас. Во нашата традиција, никој никогаш не бил гладен, дури и кога времињата во кои тие живееле биле многу потешки“, вели Ана Дивац.

Нејзиниот сопруг истакнува дека „нема подобро чувство“ од тоа кога може да направи добро дело и дека ваквите активности го прават поисполнет и погорд и од најголемите спортски успеси што ги постигнал низ годините на кошаркарските терени околу светот.

Иако во изминатите 30 години, од почетокот на војните во поранешна СФРЈ, Владе Дивац се занимаваше со хуманитарна работа, сето тоа се интензивира преку Фондацијата „Ана и Владе Дивац“ во изминатите 14 години. Преку разни проекти во регионот, тие им помагаа на бегалците во Србија, обезбедуваа стипендии за млади луѓе, им помагаа на земјоделците, самохраните родители, а помогнало самовработувањето на околу три илјади луѓе.

„Работиме на проекти на регионално ниво и тоа е нашата растечка цел во иднина – да го поврземе регионот преку она што е добро, затоа што има добри луѓе насекаде“, вели Ана Дивац. Со нивните претходни активности, додека сè уште живееја во САД, им помагале и поддржувале многу луѓе од различни делови на светот. Посочуваат дека им е особено драго што можат да соработуваат со светски познатиот хуманист и духовен гуру Моханџи од Индија на проектот за собирање поддршка за „Жените од Бар“.

Владе нагласува дека овие места, како релативно млад човек, ги напуштил со семејството, поради врвната спортска кариера, а дополнително бил под влијание на трагичните воени настани во поранешна Југославија.

„Иако имав успешна кариера и среден живот, поради што човек генерално треба да биде среќен, сепак, нашата земја се распадна и луѓето страдаа сите овие години. Тоа нѐ поттикна да најдеме начини да им помогнеме на некои луѓе колку што можеме. Така, една година тргнавме да им помогнеме на бегалците и раселените лица, за кои многумина дури и не мислат дека постојат или сакаат да ги ‘гледаат’ во секојдневниот живот. Успеавме на над три илјади луѓе да им дадеме можност повторно да го започнат својот живот од нула, а во меѓувреме, Фондацијата ‘Ана и Владе Дивац’ престана да биде само наша, бидејќи сега е составена од многумина, вклучително и некои од луѓето на кои им помогнавме. Ова нè прави особено горди и е најголемата инспирација за нас, но и за другите луѓе, да се занимаваме со вакви активности. Тоа значи дека сме на вистинскиот пат и дека сме ги направиле вистинските работи. Невозможно е да се живее во таква убавина како што е Балканот, а да останеме рамнодушни на некои лоши работи што ги гледате околу вас“, заклучува Владе Дивац.

 

Преземено од „Вијести“ од Подгорица

Видео на денот