Хрватите плаќаат најголем ДДВ во Европа

Хрвстките граѓани плаќаат најголем ДДВ во Европската унија. Приходите од ДДВ во Хрватска во 2017 година изнесувале дури 13,2 отсто во БДП, што е многу повеќе во просекот на земјите од ЕУ каде изнесува седум отсто од БДП.

Покрај земјите од ЕУ со поголема стапка има Унгарија каде ДДВ изнесува 27 отсто. Но, нивните собрани порези прикажани како процент во БДП се многу помали од хрватските и изнесуваат 9,5 отсто во БДП.

ДДВ во Хрватска е воведен при крајот на деведесетите години од минатиот век и тогаш изнесуваше 22 отсто, па со тек на времето беше зголеме на 23, па на 25 отсто.

Прочитајте и...  Обвинителството го предупреди Пленковиќ за вршење притисок

Прочитај повеќе

Бислимоски: Не очекувам било какви проблеми во енергетскиот сектор при евентуален втор бран на Ковид-19

МИА Агенција

АПЕКС МАКЕДОНИЈА донираше медицинска опрема во вредност од 40.000 евра на Универзитетската клиника за Инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје

Индексите растат веќе тред ден со ред: Надежта за опоравување на економиите го поттикна Волстрит

Слободен печат

HalkEco Хронометар 10KM ќе се трча со примена на мерки за заштита од коронавирусот

Слободен печат.

Сугарески најави изградба на 140 километри патишта во Пелагонискиот регион

Слободен печат

ЕК ќе издвои 300 милиони евра за имунизација на најранливите земји

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

САД ги забранува летовите на кинеските авио компании

Слободен печат

Брисел бара дополнителен буџет за помош на сириските бегалци

Слободен печат

Ангела Меркел ќе ја спасува и македонската економија

ЕВН: Броилата се отчитуваат, а корисниците добиваат порамнети сметки

Слободен печат

Опадна продажбата во 19 – члениот монетарен блок

Слободен печат

ЕВН е должна да изврши коригирање на сметките порача Бислимовски

Слободен печат