ФОТО+РЕЦЕПТ | Шеф Бранко Попоски предлага: Печени пиперки со лук

Фото: Приватна архива

Сезоната на зимници е во тек. А на наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“). Овој врвен готвач, гастроном и љубител на кулинарството денес ни предлага рецепт за печени пиперки со лук.

фото: приватна архива
Состојки:
  • 5 килограми пиперки
  • 100 милилитри вински оцет
  • 3 главици лук (ситно сецкан)
  • 120 милилитри масло за јадење
  • сол по вкус
  • бибер во зрно по вкус

Подготовка:

Пиперките убаво се мијат и потоа се печат. Се печат рамномерно од двете страни. Внимавајте во печењето да не бидат изгорени. Откако ќе се испечат, оставете ги да изладат. Пиперките можете да ги излупите, но и да ги ставите во тегла нелупени односно со лушпа.

На стана, измешајте вински оцет со масло, сол и ситно сечкан лук. Во садот натопете ја секоја пиперка, па наредете ја во тегли.

фото: приватна архива
ПИПЕРКИТЕ НЕ ТРЕБА ДА ГИ ПРИТИСКАТЕ КОГА ГИ СТАВАТЕ ВО ТЕГЛА. ВНИМАВАЈТЕ, ТЕГЛАТА ДА БИЛЕ ДВА ПРСТА ПРАЗНА.
Истурете ја мешавината од оцет, масло, сол и сино сецкан лук…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот