ФОТО: На кајакарење по реката Дрим со македонскиот кајакарски мајстор Коста Хиохи

Коста Хиохи
Фото: Приватна архива

Туристичка понуда која не е за пропуштање, и да сте почетник, и да сте искусни со кајак

Интересно за овие тури, посебно за оние на Дрим, е дека поминуваат покрај најживописните села на Дримколскиот регион, па така покрај самото веслање учесниците се запознаваат со најинтересните географски, историски и културолошки податоци за регионот и самите села.

Коста Хиохи
Фото: Приватна архива

Стружанецот Коста Хиохи, повеќекратен првак во кајак, страста кон кајакарството сега ја споделува и со туристите, организирајќи тури на веслање кајак по Охридско Езеро и реката Дрим. Станува збор за пакети за неколку кајакарски тури со цел да се задоволат сите вкусови на туристите и во најдобро светло да им се претстави Струга со нејзините природни убавини.

Коста Хиохи
Фото: Приватна архива

Покрај езерската тура, која опфаќа веслање кајак покрај „устата“ на Дрим, струшкото крајбрежје, и подводниот археолошки локалитет „Дримени“, се нуди и кајакарски спуст по реката Црн Дрим, кој во зависност од избраниот пакет може да биде кружен спуст со почеток од селото Ташмаруништа, околу островот на Дрим, месноста Теснец, Бигор и назад до појдовната точка, и голем спуст кој се состои во 14 км низводно веслање од Ташмаруништа до селото Глобочица.

Коста Хиохи
Фото: Приватна архива

Што е тоа, според Вас, што Струга ја прави посебна, особено во летните денови?

– Она што Струга ја прави посебна воопшто, не само во летните денови, е секако реката Црн Дрим, која е една од ретките во светот што се излева од езеро. Обично останатите реки се влеваат во други реки, езера или мориња и така им завршува животниот пат. Дрим е затоа посебен и неодолив. Од друга страна самиот град е расположен на северниот брег на Охридското Езеро и секако поделен на две целини од реката која има сакрално значење за стружани.

Коста Хиохи
Фото: Приватна архива

Каков е интересот, засега, за турите што ги организирате? Дали треба да се има претходно познавање за кајакарство за да се вклучиме на турата?

– Интересот е изненадувачки добар, бидеќи сè повеќе сме посетени од лица од најразлични страни на светот. Она на што посебно сум горд е фактот дека домашните туристи, а и локалното население, сè повеќе се интересира за нашите кајакарски активности. Нешто што не беше пракса изминативе години. Опремава која ја поседуваме е исклучително стабилна и безбедна, и секако специјализирана за аматери, дури и за оние кои никогаш претходно не веслале, благодарение на истечната вода и низводното веслање, не се пружа којзнае колкав напор. Па така, имаме кајакари од најразлични категории и профили. Најмладиот учесник кој ја извеслал големата тура имаше 10, а највозрасниот 64 години. За непливачите обезбедуваме безбедносна опрема, а за време на целата тура присутни се и лиценцирани спасувачи на вода, како и логистика од копно долж целиот спуст.

Коста Хиохи
Фото: Приватна архива

Освен глетките што треба да се доживеат, дали преку турата се остварува и запознавање со историјата на Струга, на Езерото, на Дрим? Што е највпечатливо за странските учесници?

– Интересно за овие тури, посебно за оние на Дрим, е дека поминуваат покрај најживописните села на Дримколскиот регион, па така покрај самото веслање учесниците се запознаваат со најинтересните географски, историски и културолошки податоци за регионот и самите села. Највпечатлива и најинтересна е секако приказната за потопеното село Глобочица и голготата низ која минало месното население за повторното воскреснување на селото. Понатаму, приказната за свадбениот пат на јагулата која патувала илјадници километри до Саргатското Море каде што се мрестела и размножувала, и голем број приказни и преданија од прекрасниот Долни Дримкол.

Коста Хиохи
Фото: Приватна архива

Колку чини една тура, колку часа трае и што треба да понесеме со себе на ова возбудливо, авантуристичко патување?

– Формирањето на цената за турата е зависно од бројот на учесници. Со оглед на фактот дека организираме превоз за опремата и патниците од околу 50 км, ангажираме и стручен тим (водач, спасители, логистика), а се дели ужина и пијалаци, вредноста на турата се движи од 25-35 евра по лице. Најдолгатата тура трае 3, 5 до 4 часа, а она што учесникот треба да го понесе е само доброто расположение, за сè останато се грижиме ние!

Видео на денот