Есенска закуска: Брз намаз од тиква

Намаз / Фото: Pexels

Италијанскиот регион Емилија-Ромања изобилува со тикви наесен. Затоа не е чудно што локалното население ја обожава тиквата како намирница во своите слатки и солени јадења.

Зука сфанта, или згмечена тиква на италијански јазик, е името на популарниот намаз од тиква што се јаде низ цела Италија. Тој е особено популарен во еврејската заедница и се подготвува за прославата на значајниот еврејски празник Рош ашана.

Тиква
Фото: Pexels

Потребни состојки:

  • 1,5 кг кобоча или мускантна тиква
  • 3 супени лажици маслиново масло
  • 1 кромид
  • ½ л вода
  • грст свеж босилек
  • грст свеж магдонос
  • сол и бибер по желба

Подготовка:

Излупете ја тиквата, извадете ѝ ги семките и исечете ја на помали коцки.

Во голема тава загрејте го маслиновото масло и во него издинстајте го исечканиот кромид. Додадете ги парчињата тиква и пржете ги некое време. Прелијте ја тиквата со половина литар вода. Додајте сол или бибер по желба, па додадете ги и сечканиот босилек и магдоносот.

Гответе уште околу половина час, сѐ додека тиквата не омекне доволно за да се пасира со вилушка. Испасирајте ја тиквата и додајте дополнителен зачин по желба.

Намазот од тиква послужете го со пекарски леб или со крекери.

Добар апетит!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот