Берлин, Париз и Лондон го осудија забрзаното збогатување на ураниум во Иран

EPA-EFE/STR

Берлин, Париз и Лондон денеска го осудија забрзаното збогатување на ураниум на 60 проценти во Иран и повикаа на продолжување на „преговорите без одлагање“ со Техеран.

„Ние, владите на Германија, Франција и Обединетото Кралство, големо загрижување ги примаме најновите извештаи од Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) кои потврдуваат дека Иран за првпат произведе метал збогатен со ураниум до 20 проценти и значително го зголеми нејзиниот производствен капацитет збогатен со ураниум до 60 проценти “, се вели во заедничката изјава на трите земји.

Иран започна нов процес за забрзување на производството на високо збогатен ураниум, објави неодамна МААЕ.

„Повторно потврдуваме дека ова е сериозно кршење на обврските на Иран според нуклеарниот договор од Виена“, предупредија трите влади, додавајќи дека се дополнително загрижени дека иранските власти го ограничиле пристапот до инспекторите на МААЕ.

Трите земји го повикаа Иран да ги продолжи преговорите во Виена за заживување на меѓународниот договор од 2015 година за иранската нуклеарна програма.

Видео на денот