ВИДЕО | Михајлова: Важна е политичката волја судски да се испитаат имотите на функционерите

Вања Михајлова / Утрински брифинг
Вања Михајлова / Утрински брифинг

Во Хонгконг и Сингапур најдобро е изразен фискалниот патриотизам, најмногу поради тоа што најмногу се води сметка за тоа што и колу имаат и заработуваат функционерите. Зошто законот за потекло на имот, со заборав ги амнестира некогашните функционери?

-Секаде функционерите сакаат да го скријат имотот, но треба да почне да се казнува. Ако се свесни дека постои казнување, нема да го прават тоа. Во владеење на правото многу е битно и образованието од мали нозе, вели Вања Михајлова, бивш антикорупционер и дел од Инситутот за човекови права.

Според анкетните листови некои функционери беа за жалење, немаа никаков имот, вели Михајлова и додава дека затоа е донесен новиот закон, за да се вклучат и блиските лица на избраните и именувани лица. ДКСК може да ги испитува и овие лица како и лица со кои функционерот има финансиски интерес.

-Функционерите сега се чувствуваат комотни зато што мислат дека позицијата или партијата ќе ги заштити, вели Михајлова.

Во јавноста нема подататок за колку лица е поведена постапка за испитување на имотот. ДКСК секогаш се соочува со несоработка со другите органи кои не ги доставуваат податоците.

Проследете го целиот разговор во видеото

Видео на денот