Тиквата има моќ да го регенерира целиот организам
Почнува сезоната на тиквата. Овој плод може да се јаде на различни начини, запечен во рерна, печен со мед и ореви или пак само со шеќер, како дел од солени и благи рецепти, чорби, варена тиква, а во последно време, особено во овој период од годината, сè почесто се наоѓа и во секакви коктели што го симболизираат доаѓањето на есента.
Покрај тоа што секој од нас знае колку вкусна и здрава може да биде тиквата, независно од тоа на кој начин сме ја подготвиле, ќе почувствуваме придобивки по нашето здравје и доколку редовно јадеме семки од тиква. Овие семки што се наоѓаат во внатрешноста на тиквата, се одлични за подобрување на функцијата на цревата како и за подобрување на варењето на храната.
Јадете тиква доколку сте на диета
Нутриционистите потенцираат дека консумирањето на тиквата во овој период од годината е исклучително важно и таа треба да се јаде во големи количини, независно од тоа дали сте ја приготвиле како десерт или, пак, како дел од главното јадење. Таа е вкусна, има пристапна цена и е исклучително здрава, потсетуваат нутриционистите.
Имено, само една порција од овој зеленчук има само 50 калории, а истовремено изобилува и со големи количини на витамините Е, Ц, А, калиум и растителни влакна.
Пирето направено од варена тиква може да биде одлична замена за храна што можеби сакате да ја избегнувате, како путерот, маргаринот, сончогледовото масло за јадење и јајцата. Покрај тоа, варената тиква, особено онаа што е подготвена на пареа без додавање одредени засладувачи, е одлична храна што може да се јаде во кој било период од денот и за сите оние што внимаваат на својата телесна тежина или, пак, се на диета.
Покрај тоа, тиквата е исклучително хранлива, па подолго време ќе ве одржува сити, а воедно и ќе ви даде енергија за извршување на секојдневните обврски.
Изобилува со антиоксиданти
Тиквата во својот состав содржи огромен број антиоксиданти, вклучувајќи го тука и бета-каротенот, кој всушност ѝ ја дава и препознатливата портокалова боја. Покрај тоа, содржи и алфа-каротен, кој може да ги неутрализира слободните радикали во телото, а притоа да не направи какви било оштетувања. Покрај тоа, алфа и бета каротенот исто така многу помага и во борбата против појавата на одредени типови рак.
Го зајакнува имунитетот
Витаминот Ц што го има во големи количини во тиквата, независно од тоа за каков вид тиква станува збор, помага во зајакнувањето на имунолошкиот систем и го потпомага произведувањето на белите крвни зрнца, а со оглед на тоа дека сезоната на настинки и грип во есен се актуализира, ова е токму една од причините зошто треба да внесувате колку што е можно поголеми количества тиква во исхраната.
Исто така, бета-каротенот се претвора во витамин А во телото, а истражувањата на оваа тема покажале дека,ж токму овој исклучително важен витамин, многу помага во зајакнувањето на имунолошкиот систем и одлично се бори против инфекциите.
Го одржува здравјето на очите
Витаминот А исто така е исклучително важен за одржување на здравјето на очите, но и за одржувањето на добриот вид и тоа на поодмината возраст. Тиквата важи за одличен извор на лутеин и зеаксантин, два каротеноида што се исклучително важни за одржувањето на здравјето на очите.
За здраво срце
Тиквата содржи голем број хранливи состојки, растителни влакна, калиум и витамин Ц, кои вака, во ваква комбинација во каква што се наоѓаат во тиквата, значително помагаат во зајакнување на срцевиот мускул, но и за работата на срцето.
Антиоксидантите што се содржани во тиквата можат да ја спречат и појавата на лошиот холестерол како и покачувањето на триглицеридите.
Сјајна и здрава кожа
Студиите што биле направени околу бенефитите што ги добива човекот доколку редовно, особено во овој период од годината, јаде тиква, покажале дека тиквата освен тоа што однатре го регенерира организмот и го „чува” од појава на одредени сериозни заболувања, исто така многу помага и во одржувањето на здравјето на кожата.
Големото количество витамин Ц кое е содржано во тиквата помага во стимулирањето на зголеменото производство на колаген.
Богата со протеини
Имајте на ум дека во никој случај не треба да ги фрлате семките од тиквата, бидејќи се одличен извор на протеини, магнезиум и на растителни влакна.