Талибанците ги повикуваат жените да се приклучат на нивната влада

Талибанци во Авганистан / Фото: AFP / AFP / Profimedia

Службеникот на Талибанците Анамулах Самангани прогласи „општа амнестија” за државните службеници во Авганистан и ги повика жените да се приклучат на нивната нова влада, пренесува АП.

Самангани, член на културната комисија на Исламскиот Емират, името кое го користат тие за Авганистан, денеска даде изјава за државната телевизија, која тој вели дека е под нивна контрола.

„Исламскиот емират не сака жените да бидат жртви“ изјави талибанскиот службеник.

Тој додаде дека структурата на новата влада се уште не е потполно позната, но на основа на претходните искуства, би требало да постои потполна исламска власт и во неа да се вклучат сите страни.

Ваквата изјава дојде откако Талибанците беа критикувани од светските организации за човекови права, поради начинот на кој тие ги третираат авганистанските жени.

Големи закани за жените во Авганистан: Талибанците ги злоупотребуваат и поробуваат

Видео на денот