Стрипови од Златко Крстевски се објавени во јапонска антологија

Во годишната антологија на современа Манга уметност, која беше публикувана на крајот на 2021 година како дел од најдобрите дела презентирани во рамките на Триеналето во Саитама Сити во Јапонија, се објавени и стрипови од македонскиот автор Златко Крстевски.

Претходно поканети и селектирани во стрип-антологијата се и уметници од САД, Франција, Италија, Египет, Кина, Израел и др. Единствен учесник од Македонија е стрип-авторот Златко Крстевски со две дела.

Делата претходно беа изложени во Манга арт-музејот „Ракитен Китазава“ во Саитама, кој е резиденција на таткото на модерната Манга уметност, Ракитен Китазава. Пред две години за колекција на Музејот во Саитама од Крстевски беше откупено едно дело.

Делата се публикувани во двојазична антологија на јапонски и англиски јазик со наслов „The Best Cartoon of Nippon“ на 110 страници со биографски референци од уметниците и предговор на градоначалникот Хајато Шимицу.

Видео на денот