4 C
Скопје

Tag : антологија

Културен печат

Антологија: Кратки книжевни форми на три јазици

Тони Димков
Тријазичната мала тематска антологија на македонски книжевни автори и авторки „Да сум на твое место“ (Αν ήμουν στη θέση σου / If Ι were in...
Културен печат

Театарска антологија: „Еуродрам 2020“ со шест нови македонски драми

Тони Димков
Антологијата „Еуродрам 2020: избор нови македонски драми“, во издание на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, содржи шест текстови од македонски автори, што беа...
Културен печат

Поетската антологија „Игропис“ како хибридна форма на книга

Тони Димков
Здружението за развој и едукација на културата и уметноста „Фуснота“ ја издаде антологијата „Игропис“. Приредувач на книгата е Драгана Евтимова, а изработката на корицата и...
Културен печат

Македонија презент: Шест нови книжевни избори

Тони Димков
Издавачката куќа „Македонија презент“ и Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност подготвија и објавија шест антологии. Тие се, всушност, тематски броеви на списанијата „Селект“...
Културен печат

Поетска антологија: Две хаику песни од Александар Прокопиев се објавени во „Длабока светлина“

Тони Димков
Истакнатиот македонски писател Александар Прокопиев е објавен во рамките на антологијата на светската хаику поезија насловена „Длабока светлина“, каде што се застапени 460 автори од...
Културен печат

Поетска антологија: Поезија од Наташа Сарџоска е објавена во САД

Тони Димков
Песни од Наташа Сарџоска се застапени во светската антологија „Поети за човештвото: светот се лечи со мир“ кај издавачката куќа „Инер чајлд прес“ (Inner Child...